[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pejo
    Rider
    • 2010
    • 286
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

HPB chyba lepsza. Będziesz musiał na 5 biegu ciągnąć go do ok. 110 km/h aby na 6 biegu było conajmniej 2600 obr/min. Inaczej szkoda silnika.

Komentarz

• pejo
      Rider
      • 2010
      • 286
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jak chcesz się przejechać moim to daj na priv.

Komentarz

• jerzoll
        Classic
        • 2019
        • 18

kupie koła 0.67 kontakt pw

Komentarz

• spj
          ModeratoRS
          • 2009
          • 3534
          • Octavia IV combi (NX5)

Z takimi ofertami to na dział giełda zapraszam.
          Pozdrawiam,
          Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
          Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• tinware91
            Drive
            • 2019
            • 58
            • Volkswagen

Zamieszczone przez pejo Zobacz wpis
            Do Polo też można było gaz wrzucić
            Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpis
            ...głęboki bagażnik z wnęką na pełne koło zapasowe zachęca tylko do tego.
            Zupełny offtop za którego przepraszam, ale muszę sprostować pewną nieprawdę, którą napisałem kilka postów powyżej.
            Kilka dni temu uruchomiłem swoją Polówkę 6N2 2000r. - celem właśnie auta backupowego w czasie kiedy będę modował skrzynię w Touranie.
            Zajrzałem do koła w bagażniku - nie mieści się tam koło zapasowe, mieści się tam tylko koło dojazdowe ("cienkie", nie pełno wymiarowe).
            Raczej brak oryginalnych elementów na wyższą podłogę pod pełne koło zapasowe, trzeba robić samemu, ale bagażnik jest bardzo głęboki, można wystrugać z drewna jakieś własny petent na "podwójne dno".
            Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
            Mój Touran | Kanał na YouTube | 6-ty bieg w 1.6 MPI BSE 102KM dla Tourana!

Komentarz

• jerzoll
              Classic
              • 2019
              • 18

tinware91mam KOŁO DOJAZDOWE CIEKI DO TEGO STAREGO POLO NA SPRZEDAŻ
              WŁASNIE ZAMÓWIŁEM KOŁA 0,67 I BĘDĘ JE MONTOWAĆ 26.09 ZDAM RELACJE CZY WARTO

Komentarz

• tinware91
                Drive
                • 2019
                • 58
                • Volkswagen

Na pewno będzie warto, na piątym biegu (4,533+0,673=5,206) będziesz "szybszy", niż ja na nowym szóstym biegu (5,067+0,646=5,713)

Komentarz

• jerzoll
                  Classic
                  • 2019
                  • 18

tinware91 ja mam jjt

Komentarz

• Hot_Roboter
                    Drive
                    • 2018
                    • 51
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jerzoll Zobacz wpis
                    tinware91mam KOŁO DOJAZDOWE CIEKI DO TEGO STAREGO POLO NA SPRZEDAŻ
                    WŁASNIE ZAMÓWIŁEM KOŁA 0,67 I BĘDĘ JE MONTOWAĆ 26.09 ZDAM RELACJE CZY WARTO
                    Możesz dać znać gdzie zamówiłeś? Jak niedawno rozesłałem zapytanie do kilku ASO Skoda, to bez odzewu.

Komentarz

• michaelo97
                      Classic
                      • 2018
                      • 7
                      • Seat

I wiecie czy w tej skrzyni MFX są koła na 0,67 czy 0,74 bo już zgłupiałem.

Komentarz

• jerzoll
                        Classic
                        • 2019
                        • 18

Hot_Roboter zamówiłem 2 komplety z Niemiec jeden mogę sprzedać (35:52)
                        michaelo97 37:50
                        Ostatnio edytowany przez jerzoll; 49451.

Komentarz

• tinware91
                          Drive
                          • 2019
                          • 58
                          • Volkswagen

tinware91 ja mam jjt
                          No to zarzuć piątkę przy 70km/h i przepędź go do maksa i wrzuć filmik na youTube, z chęcią zobacze.
                          I mogę tylko pozazdrościć, ja za swojego moda zapłacę w tą Sobotę przeszło 5 tyś z montażem i wymianą sprzęgła, a i tak nie uda mi się osiągnąć Twojego wyniku na szóstce
                          Bedę miał bardzo krótką czwórkę i piątkę, więc 80-130km/h to ja będę mistrzem tej gry!
                          A szóstka - niestety, licznikowe 140km/h i 3600 obr/min, zabrakło 10km/h do ideału.
                          Może kiedyś zrobie moda tego moda :P

Komentarz

• gacek1
                            Ambiente
                            • 2018
                            • 111
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Kupię koła ze skrzyni MFX 067. Ma ktoś? A może ktoś podpowie gdzie zdobędę. Numery itp.

Komentarz

• michaelo97
                              Classic
                              • 2018
                              • 7
                              • Seat

jerzoll priv

Komentarz

• jerzoll
                                Classic
                                • 2019
                                • 18

wczoraj zmieniłem kolka w swojej skrzyni Petarda mega +
                                Podczas zmiany okazało się że miałem 5 bieg o przełożeniu 0.81(GDZIE W ŹRÓDŁACH PISALI ZE POWINNA BYĆ 0,74) założyłem 0.67, dynamika wiadomo musiała spać(102km ) . Mi to nie przeszkadza jeżdżę i tak max 120km/h ( vw caddy jest co trzymać przy takich prędkościach+wiatr).W mieście i tak 5 biegu nie włączałem. Obroty przy 120km/h poprzednio były 4100 teraz 3100. MEGA POLECAM cisza jedynie słychać teraz opory wiatru.

WAŻNE KUPCIE SOBIE PRZED ZMIANA ZABEZPIECZENIA KÓŁ ZĘBATYCH (NOWE W ASO 4-5ZŁ JEDNO)

Komentarz

• tinware91
                                  Drive
                                  • 2019
                                  • 58
                                  • Volkswagen

Jaki kod Twojej skrzyni jerzoll ?

Komentarz

• jerzoll
                                    Classic
                                    • 2019
                                    • 18

tinware91 jjt

Komentarz

• michaelo97
                                      Classic
                                      • 2018
                                      • 7
                                      • Seat

[CENTER]Wie ktoś koniec końców do jakich skrzyń pakowali to 0,67? Bo miało być ze MFX a jednak nie

Komentarz

• tinware91
                                        Drive
                                        • 2019
                                        • 58
                                        • Volkswagen

Faktycznie, powinieneś mieć 0,740. Powiem Ci, że musiałeś mieć cholernie małą różnicę pomiędzy czwartym a piątym biegiem. Przełożenie piątego biegu 0,81 przy dyferencjale 5,067 to jakaś tragedia, to nawet powolne 2.0 SDI w Caddy miało już mocniejsze przełożenia. Podobne osiągi miałem w Polo 1.0 MPI 50KM - 3500obr/min to 100km/h i to z licznika (skrzynia ESY).

Zamieszczone przez michaelo97 Zobacz wpis
                                        Wie ktoś koniec końców do jakich skrzyń pakowali to 0,67?
                                        Przełożenie 0,673 jest na pewno w Touranie w 1.6 FSI na szóstym biegu w skrzyni HBJ - czy to pasujące koła, nie wiem. Po półrocznej batalii z ogarnięciem tej skrzyni zaczynam stawać się fachowcem w tej kwestii, a przełożenia biegów, dyfrów i kody skrzyń znam już na pamięć.

A tymczasem... do garażu wjechała właśnie skrzynia sześć biegów pod 1.6 MPI BSE 102KM...
                                        Z wyliczeń wynika, że 4000 obr/min przy 154 km/h na liczniku.

IMG_20190928_134308a.jpg

Ciąg dalszy nastąpi...

Komentarz

• jerzoll
                                          Classic
                                          • 2019
                                          • 18

tinware91
                                          Faktycznie, powinieneś mieć 0,740. Powiem Ci, że musiałeś mieć cholernie małą różnicę pomiędzy czwartym a piątym biegiem. Przełożenie piątego biegu 0,81 przy dyferencjale 5,067 to jakaś tragedia, to nawet powolne 2.0 SDI w Caddy miało już mocniejsze przełożenia. Podobne osiągi miałem w Polo 1.0 MPI 50KM - 3500obr/min to 100km/h i to z licznika (skrzynia ESY).
                                          dokładnie różnica była znikoma

Przełożenie 0,673 jest na pewno w Touranie w 1.6 FSI na szóstym biegu w skrzyni HBJ - czy to pasujące koła, nie wiem. Po półrocznej batalii z ogarnięciem tej skrzyni zaczynam stawać się fachowcem w tej kwestii, a przełożenia biegów, dyfrów i kody skrzyń znam już na pamięć.
                                          NIESTETY NIE PASUJĄ są całkiem inne

Zamieszczone przez michaelo97 Zobacz wpis
                                          [CENTER]Wie ktoś koniec końców do jakich skrzyń pakowali to 0,67? Bo miało być ze MFX a jednak nie

W vw itp. po 2011 r. benzyna nie każdym

Komentarz

• michaelo97
                                            Classic
                                            • 2018
                                            • 7
                                            • Seat

jerzoll A jakiś kod skrzyni masz może w którym to siedzi?

Komentarz

• tinware91
                                              Drive
                                              • 2019
                                              • 58
                                              • Volkswagen

Coraz bliżej...

galki.jpg

Komentarz

• dexter23pl
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 42

[QUOTE=tinware91;Coraz bliżej...

forum Tourana "Właśnie zwrócił mi się koszt instalacji po 5 miesiącach użytkowania i za tą kasę postanowiłem wyeliminować według mnie największą wadę 1.6 MPI czyli skrzynię biegów, więc ogarnąłem 6-biegową skrzynie biegów do Tourana z 1.6 MPI [IMG2=JSON]{"data-align":"none","data-size":"full","src":"http:\/\/www.touranklub.pl\/forum\/images\/smilies\/icon_wink.gif"}[/IMG2]"
                                                Coś sie ruszyło w tym temacie???

Komentarz

• tinware91
                                                  Drive
                                                  • 2019
                                                  • 58
                                                  • Volkswagen

Cześć dexter23pl
                                                  Skrzynia leży w garażu, czekam na wizytę u mechanika. Pewność, że wszystko zagra to 99,999%, więc śpie spokojnie.
                                                  Też nie będzie niewiadomo jakiej rewelacji - to 4000 obr/min przy 153km/h, zamiast 133km/h.
                                                  A co chętny na moda? Tani nie jest, prawie 6 tyś. zł wyjdzie ;-)

Komentarz

• Przemek_i
                                                    RS
                                                    • 2012
                                                    • 3237
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

4000 obr/min przy 153km/h, zamiast 133km/h.
                                                    i jest to znaczna poprawa

prawie 6 tyś. zł wyjdzie ;-)
                                                    zastanawiam się dlaczego aż tak dużo

rozmawiałem z mechanikiem w Rzeszowie i generalnie za robotę chce ok 500- 600 zł jak nie będzie kłopotów ze skrzynią.

a 6 biegów do mojej BSE aż się prosi bo wyje to na autostradzie jak szalone.

...Moje Cappuccino MPi...

jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
                                                    sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
                                                    wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

Komentarz

Pracuję...